Άιρτον Σένα: 30 χρόνια δίχως το «γελαστό παιδί» της Formula

  • By:

    Dimitris Tsaknis

Ήταν μάλλον γραφτό ο Άιρτον Σένα να μεταναστεύσει στη «γειτονιά των αγγέλων» τη μέρα που η άνοιξη αφήνει σταδιακά τη θέση της στο θέρος. Σε ηλικία 34 ετών, στην πλήρη ακμή του ένας παγκόσμιος πρωταθλητής, ένα είδωλο, ένας άνδρας που αποτέλεσε style icon για την εποχή του και «σφράγισε» το πέρασμα από τα 80’s στα 90’sκαι με ιδιαίτερη πέραση στο γυναικείο φύλο έχασε τη μάχη με τη ζωή. Εντελώς απρόσμενα. Σε μία στροφή, την επονομαζόμενη «στροφή Tamburello» στην πίστα της Ίμολα, στη Μπολόνια, ο Βραζιλιάνος πρωταθλητής, έχασε τον έλεγχο του μονοθεσίου του και καρφώθηκε με μανία στα κράσπεδα της πίστας, κάνοντας κομμάτια το μονοθέσιο και το θνητό του κορμί. 

Τις στιγμές που ακολούθησαν την μοιραία σύγκρουση είχε ακόμη τις αισθήσεις του, για να βλέπει την κλεψύδρα της ζωής του να αδειάζει, σαδιστικά και βασανιστικά. Τα περιθώρια αντίδρασης μηδαμινά. Σε μία εποχή που οι συνθήκες ασφαλείας στις πίστες της F1 ήταν πολύ διαφορετικές από τις σημερινές, ο Σέναάφησε την τελευταία του πνοή έχοντας προλάβει να αλλάξει τη F1 και σφραγίζοντας το πέρασμα στην εποχή της ασφαλειοποίησης των συνθηκών συναγωνισμού στις πίστες. Το σοκ ήταν μεγάλο και η είδηση του θανάτου ενός πραγματικού «θρύλου» αφύπνισε τα κέντρα λήψης αποφάσεων. Είχαν άλλωστε προηγηθεί κι άλλα σοβαρά ατυχήματα (σε ένα τέτοιο είχε εμπλακεί λίγο πριν και ο Ρούμπενς Μπαρικέλο) και δυστυχήματα με τον Αυστριακό, Ρόλαντ Ράτζενμπεργκερ να έχει χάσει τη ζωή του, μόλις μία μέρα νωρίτερα.

Λέγεται πως την ημέρα του GP της Ίμολα δεν ήθελε να αγωνιστεί ή τουλάχιστον δεν διέθετε το σύνηθες πάθος του. Σύμφωνα με μαρτυρίες της εποχής, ο Βραζιλιάνος έσπασε το τελετουργικό που ακολουθούσε πριν την εκκίνηση του αγώνα, αφαιρώντας το κράνος του μέχρι να ξεκινήσει η κούρσα. Λέγεται μάλιστα πως, ήταν τόσο κακή η ψυχολογική κατάσταση του Σένα που όσο παράδοξο κι αν ακούγεται, μερίδιο ευθύνης διεκδικεί κι εκείνη στη μοιραία κατάληξη της ημέρας, μαζί ασφαλώς με τα όσα τραγικά συνέβησαν στο μονοθέσιο της Williams του Βραζιλιάνου πρωταθλητή.

Ο Σένα ήταν ξεχωριστός και αυτό πιστοποιήθηκε και από την ισχυρή πίστη του Βραζιλιάνου στο Θεό. Όπως λέγεται χαρακτηριστικά, ο Σένα ήταν ο πιλότος που έφερε τον Θεό στις πίστες, με τον ίδιο μάλιστα να κάνει σχετικές αναφορές στην κατάκτηση του πρώτου τίτλου το 1988. 

«Είναι πολύ δύσκολο να μιλήσεις για το Θεό, είναι πολύ δύσκολο να Τον ακούσεις. Είχα το προνόμιο να έχω ζήσει αυτή την εμπειρία. Συνέβη στο Γκραν Πρι της Ιαπωνίας, στον τελευταίο γύρο της κούρσας. Ο γύρος που μου έδωσε τελικά το πρωτάθλημα. Ξεκίνησα να Τον ευχαριστώ και να Τον ευχαριστώ ξανά, ώσπου ένιωσα την παρουσία Του. Είδα τον Θεό, ήταν κάτι πραγματικά ξεχωριστό στη ζωή μου, μία τεράστια αίσθηση. Είναι γεγονός πως αυτή τη μνήμη την έχω ξεχωρίσει και την κουβαλώ πάντα μαζί μου. Πιστεύω πως είναι ένα προνόμιο που μόνο λίγοι έχουν ή είχαν».

We care about our mobile visitors, so we designed our site friendly for them.