Ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός, δεν βασίζεται αποκλειστικά στα εθιμοτυπικά κατάλοιπα των προγόνων μας, που αποκαλύπτονται συνεχώς. Με τον όρο πολιτισμό, μπορούμε να προσδιορίσουμε τον τρόπο ζωής, τον τρόπο σκέψης, καθώς και τη διατροφή απ΄το παρελθόν ως και σήμερα.
Από πολλές ανασκαφές, έχουν βρεθεί αμέτρητα αρχαία υψηλής τέχνης, που χρησιμοποιούνταν στη διατροφή, καθορίζοντας τη βιολογική ύπαρξη του ανθρώπου, αλλά και την οικονομική, κοινωνική και θρησκευτική οντότητα αυτού.
Στην εποχή μας, όπου το σουβλάκι και το fast food έχουν μπει στις διατροφικές μας συνήθειες, έχει αλλοιωθεί η έννοια της παράδοσης, θεωρώντας ότι, η οργάνωση ενός γεύματος αρχαίας διατροφής, αποτελεί πολιτιστική εκδήλωση. Θεωρώ ότι ο παραδοσιακός τρόπος ελληνικής διατροφής διασώζει τη δίαιτα και τις διατροφικές συνήθειες των Αρχαίων Ελλήνων αν δώσουμε δε σημασία σε αυτή τη παράδοση και κληρονομιά, θα βελτιώσουμε ποιοτικά τη ζωή μας. Ο Ιπποκράτης έλεγε : «Η τροφή να είναι το φάρμακό σου και το φάρμακό σου, η τροφή σου.».
Χαρακτηριστικό της αρχαίας διατροφής ήταν η λιτότητα,καθώς εξαρτιόταν αποκλειστικά από την ισχύ της αγροτικής παραγωγής. Το γεύμα των αρχαίων ξεκινούσε με την ανατολή του ηλίου, καταναλώνοντας ψωμί βουτηγμένο σε κρασί, το οποίο το ονόμαζαν «ακράτισμα». Σε μερικά σπιτικά όπου υπήρχε μεγαλύτερη άνεση, το ακράτισμα συνοδευόταν από ελιές, σύκα ή κάποιον άλλον καρπό. Το μεσημεριανό γεύμα λεγόταν «άριστον» και ήταν ένα απλό γεύμα, κατά το οποίο συνήθιζαν να τρώνε ψάρια, όσπρια, ή πρόχειρα φαγητά, όπως ψωμί, τυρί, ελιές, αυγά, ξηρούς καρπούς και φρούτα, καθώς έτρωγαν ξανά πριν το βραδινό φαγητό, που ήταν γνώστο και ως «εσπέρισμα». Στο τέλος της ημέρας, το πλουσιοπάροχο «δείπνον», είχε τη τιμητική του. Σήμερα, οι περισσότεροι γιατροί συμβουλεύουν το βραδινό μας γεύμα να είναι ελαφρύ και να το καταναλώνουμε πριν από τις 20:00. Κι όμως, για τους αρχαίους, το δείπνο ήταν το βασικό γεύμα της ημέρας και το έτρωγαν μόνο μετά τη δύση του ηλίου! Μάλιστα, αυτό το γεύμα ήταν πλούσιο και συνοδευόταν από επιδόρπια, τα λεγόμενα «τραγήματα», που μπορεί να ήταν φρούτα φρέσκα ή ξηρά, κυρίως σύκα, καρύδια, σταφύλια ή γλυκά με μέλι.