Η “SCALA” ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΤΟΥ ΑΝΔΡΙΚΟΥ ΣΤΥΛ

Κατευθύνομαι στο Κολωνάκι δίχως να ξέρω πολλά πράγματα για τον κύριο Μπαρελιέ αλλά με πολύ μεγάλη λαχτάρα να μάθω όσα πιο πολλά μπορώ για το project SCALA και τον ίδιο. Ο ίδιος μου λέει ότι είναι και αρχιτέκτονας, κάτι που μαρτυρά το εσωτερικό του σπιτιού του με ένα vintage ποδήλατο να δεσπόζει στο τοίχο, ένα επάγγελμα που τον βοήθησε να κινηθεί με άνεση στο σχέδιο και την αισθητική του ενδύματος. Ύστερα από μια εποικοδομητική συζήτηση και αρκετούς παραλληλισμούς καταλαβαίνω ότι η αρχιτεκτονική έχει μεγάλη συνάφεια με το ρούχο. Ο Νικόλας μου λέει ότι ένας αρχιτέκτονας μπορεί εύκολα να σχεδιάσει ρούχα αλλά εγώ διακρίνω έναν άνθρωπο με τεράστια αγάπη για το καλό ανδρικό ντύσιμο και υψήλη αισθητική όπου ήτο θέμα χρόνου να δημιουργήσει ένα τόσο ποιοτικό brand όπως το SCALA. Δοκιμάζω κάποια κομμάτια και στο δρόμο της επιστροφής συνεxώς σκεφτόμουν: “Τι χάλια ρούχα που φοράμε?”. Κοστούμια με υπέροχα υφάσματα, σχεδιασμένα να κινείσαι με άνεση, pochette και γραβάτες πραγματικά αριστουργήματα, πουκάμισα που θες να τα φοράς ακόμη και στον ύπνο σου και όλα αυτά με αισθητική που θα ζήλευε κάθε οίκος του εξωτερικού και διαθέσιμα με ένα κλικ (απιστεύτο!).

  • Επιμέλεια Κειμένου:

    Γιώργος Τσάκνης

Tsaknis Georgios

Το brand SCALA δημιουργήθηκε τυχαία ή ήταν μια σκέψη ετών?

Tsaknis Georgios
Νικόλας

Για τη δημιουργία της SCALA συνετέλεσαν τρεις παράμετροι. Αρχικά, το πάθος και η αγάπη μου για την αισθητική, για την οποία έδειξα ενδιαφέρον από τότε που μπορώ να θυμηθώ τον εαυτό μου και πάνω στην οποία είχα τη δυνατότητα να εκπαιδευτώ μέσω των σπουδών μου στην αρχιτεκτονική. Η δεύτερη, ήταν η ομιλία που πραγματοποίησα στο συνέδριο αρχιτεκτονικής & design “ΕΣΩ” το 2020, με θέμα “η εικόνα του αρχιτέκτονα ως εξωτερίκευση της αισθητικής του υπόστασης”, με την οποία έθεσα, ουσιαστικά, τις βάσεις για το εννοιολογικό υπόβαθρο του brand, καταλήγoντας στο ότι “στυλ ή ενδυματολογική σύνθεση -όπως το ονομάζω- είναι μια αρχιτεκτονική σύνθεση σε κλίμακα 1:1”. Και ως τρίτη παράμετρος λειτουργησε η περίοδος της καραντίνας του Κορονωιού, όπου “πάγωσαν” κάποιες αρχιτεκτονικές μου δραστηριότητες και είχα τη χρονική δυνατότητα να ασχοληθώ περισσότερο επισταμένα με το κομμάτι του ρούχου.

Νικόλας
Tsaknis Georgios

Από την αρχιτεκτονική στο σχεδιασμό ρούχων. Πόσο εύκολη ήταν αυτή η μετάβαση?

Tsaknis Georgios
Νικόλας

Περισσότερο εύκολη από ότι ίσως, αρχικά, φαντάζει. Αντιμετωπίζω τον σχεδιασμό και την κατασκευή ενδυμάτων ως μια ακόμα αρχιτεκτονική σύνθεση, με πλαίσιο αναφοράς το ανθρώπινο σώμα και στόχο την ανάδειξη του καλύτερου δυνατού εαυτού, σε επίπεδο εικόνας και αισθητικής αντίληψης, σύμφωνα με τα δικά μου κριτήρια και πεποιθήσεις περί αισθητικής!
Τα κτίρια, ανέκαθεν, λειτουργούσαν σαν δεύτερα εδύματα στα οποιά επιλέγουμε να εισέλθουμε και αντίστοιχα, το ρούχο αποτελεί ένα πρώτο κτίριο στο οποίο επιλέγουμε να μπούμε.
Η αναζήτηση για τον βέλτιστο συνδυασμό υλικών, υφών, χρωμάτων, μοτίβων, ποιοτήτων, αναλογιών, μορφών, σχημάτων, κινήσεων σε συνάρτηση με το εκάστοτε περιβαλλοντικό πλαίσιο (οικόπεδο, περιβάλλον, σώμα) είναι κοινή, τόσο στην αρχιτεκτονική όσο και στο σχεδιασμό ρούχων.

Νικόλας
Tsaknis Georgios

Πώς προέκυψε το όνομα SCALA?

Tsaknis Georgios
Νικόλας

To όνομα SCALA (Κλίμακα) αναφέρεται αφενός στη μεταπήδηση από τις αρχιτεκτονικές κλίμακες στο ανθρώπινο σώμα και την κλίμακα 1:1 και αφετέρου συμβολίζει ένα μέσο ανάβασης, μια “σκάλα”, η οποία οδηγεί σε ένα ανώτερο, αισθητικά, επίπεδο.

Νικόλας
Tsaknis Georgios

Η γνώση αρχιτεκτονικής βοηθά στον σχεδιασμό ενδυμάτων. Ο σχεδιασμός ενδυμάτων βοηθά στην αρχιτεκτονική?

Tsaknis Georgios
Νικόλας

Bοηθά στην κατανόηση της αρχιτεκτονικής, όχι τόσο στη σύλληψή της. Άτομα που ασχολούνται με το σχεδιασμό ρούχων, έχουν τη δυνατότητα να κατανοήσουν βασικές αρκές της αρχιτεκτονικής δημιουργίας, καθώς έχουν εντρυφήσει σε ζητήματα που είναι κοινά και στις δυο τέχνες, όπως ο συνδυασμός υλικών, υφών, μοτίβων, χρωμάτων, αναλογιών, σχημάτων κ.ά. Η αρχιτεκτονική όμως είναι αρκετά πιο σύνθετη και πολυπαραγοντική, καθώς καλείται να επιλύσει αρκετά πιο πολύπλοκα ζητήματα, σε διαφορετικές κλίμακες μελέτης, ενώ ο σχεδιασμός ενδυμάτων επικεντρώνεται στην κλίμακα 1:1.

Νικόλας
Tsaknis Georgios

Γιατί θεωρούμε πως το κοστούμι αποτελεί πλέον μια στολή? (εργασίας, δεξίωσης κλπ)

Tsaknis Georgios
Νικόλας

Θεωρώ ότι αντιμετωπίζουμε το κοστούμι σαν “στολή” λόγω της άβολης αίσθησης που προκαλείται, από τα, περισσότερα “έτοιμα” και αρκετά “κατά παραγγελία”, κοστούμια του εμπορίου. Η αίσθηση αυτή οφείλεται σε δύο παράγοντες, κατά τη γνώμη μου, στο προβληματικό πατρόν (σχέδιο), στο οποίο δεν λαμβάνεται, συνήθως, υπόψιν η τρισδιάστατη φύση του σώματος, καθώς και στα υλικά κατασκευής του ρούχου, τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά. Παρόλα αυτά, μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι το κοστούμι αποτελεί ένα ένδυμα που προσδίδει κύρος, κομψότητα, πολυτέλεια, χαρακτηριστικά διαχρονικά και περιζήτητα, επομένως αισθανόμαστε “αναγκασμένοι” να το επιλέγουμε παρά τα συνήθη λειτουργικά του προβλήματα.

Νικόλας
Tsaknis Georgios

Ποιες είναι οι διαφορές των SCALA με τα υπόλοιπα αντίστοιχα προιόντα?

Tsaknis Georgios
Νικόλας

Η μοναδικός συνδυασμός κομψότητας, άνεσης και λειτουργικότητας που προσφέρουν τα προϊόντα του brand, είτε μιλάμε για κοστούμι, σακάκι, είτε για παντελόνι και πουκάμισο. Στα πατρόν της SCALA, έχει ληφθεί υπόψιν ο σύγχρονος ανδρικός σωματότυπος, με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις μοναδικές αναλογίες του, σε συνδυασμό με την αφαίρεση “περιττών” στοιχείων από το εσωτερικό του ρούχου, όπως κόλλες, βάτες κτλ., τα οποία προκαλούσαν “παραμορφώσεις” της φιγούρας κατά την κίνηση και έδιναν μια πιο “βαριά” αίσθηση. Αντίθετα, το ρούχο της SCALA είναι ανάλαφρο και έχει κίνηση η οποία εναρμονίζεται με την κίνηση του σώματος που το φοράει. Λειτουργεί σαν ένα πέπλο που καλύπτει το σώμα, αναδυκνείοντας με τον βέλτιστο τρόπο τα δυνατότερα σημεία του. Μοιάζει σαν να είναι ένα ρούχο κατά παραγγελία, με τη διαφορά ότι είναι ready to wear!

Νικόλας
Tsaknis Georgios

Τι τύπος ανθρώπου είναι ένας πελάτης σας?

Tsaknis Georgios
Νικόλας

Είναι ένας άνθρωπος που επιθυμεί να ξεχωρίσει μέσω της αισθητικής του ανωτερότητας και θέλει να αισθάνεται άνετος και κομψός από το πρωί μέχρι το βράδυ, γεμάτος αυτοπεποίθηση. Η καλύτερη δυνατή εκδοχή του εαυτού του, αυτός ο τύπος ανθρώπου!

Νικόλας
Tsaknis Georgios

Το ποιοτικό ντύσιμο έχει ηλικία?

Tsaknis Georgios
Νικόλας

Η ποιότητα του χαρακτήρα έχει ηλικία? Σαφώς και όχι, επομένως ένα ποιοτικό ντύσιμο που αποτελεί προέκταση του χαρακτήρα και της προσωπικότητας του ατόμου που το φοράει, δεν έχει ηλικία. Ξεπερνάει τα όρια του κλασσικού και γίνεται διαχρονικό.

Νικόλας
Tsaknis Georgios

Μπορεί μια γυναίκα να φορέσει κάποια κομμάτια SCALA?

Tsaknis Georgios
Νικόλας

Έχουμε αρκετές γυναίκες οι οποίες έχουν λατρέψει το Safari Jacket μας, ένα μοναδικό item, καθώς και τα πουκάμισά μας. Όπως προανέφερα, τα ρούχα SCALA έχουν μια εξαιρετική ιδιότητα να “αγγαλιάζουν” το σώμα που τα φοράει, επομένως αρκετά από τα κομμάτια μας μπορούν να υποστηριχθούν εξαιρετικά και από γυναίκες. Βέβαια, να ενημερώσω τις γυναίκες αναγνώστριες ότι ετοιμάζεται, σιγά-σιγά, και γυναικεία Capsule Collection SCALA!

Νικόλας
Tsaknis Georgios

Όταν ένα ποιοτικό ένδυμα διατίθεται ως ready-to-wear υποβαθμίζεται ή κάνει πιο εύκολη τη ζωη μας?

Tsaknis Georgios
Νικόλας

Θεωρώ ότι απώτερος σκοπός του ενδύματος είναι η ανάδειξη της καλύτερης δυνατής εκδοχής τους εκάστοτε εαυτού, σε επίπεδο εικόνας και αισθητικής αντίληψης. Εάν αυτό επιτυγχάνεται με ένα ready-to-wear ρούχο, τότε θα έλεγα ότι γίνεται ευκολότερη η ζωή μας. Φορώντας ένα ένδυμα, ιδανικά, θα πρέπει να νιώθουμε ως η βέλτιστη εκδοχή του εαυτού μας.
Στην περίπτωση της SCALA, το μεγαλύτερο ποσοστό των πελατών μας καλύπτεται εξαιρετικά με τα ready to wear κομμάτια μας, με ελάχιστες ή καθόλου μετατροπές. Ήταν ένα στοίχημα, το οποίο θεωρώ ότι έχουμε κερδίσει. Σαφώς, υπάρχει και η δυνατότητα για σχεδιασμό και κατασκευή ρούχου SCALA κατά παραγγελία (made to order ή made to measure).

Νικόλας
Tsaknis Georgios

Στις made to measure/made to order υπηρεσίες μπορούμε να ζητήσουμε όλα τα κομμάτια που βρίσκονται στο eshop?

Tsaknis Georgios
Νικόλας

Στην υπηρεσία made to order, διατίθονται όλα τα κομμάτια του e-shop με δυνατότητα επιλογής διαφορετικού υφάσματος και μικροαλλαγών. Η υπηρεσία made to measure, αφορά ραφή ρούχου στα μέτρα του πελάτη. Στην περίπτωση αυτή δίνεται η δυνατότητα να σχεδιαστεί και να κατασκευαστεί κάτι αποκλειστικά για εκείνον. Είναι μια υπηρεσία που δουλεύουμε αρκετά με γαμπρούς ή σε σώματα που δεν καλύπτονται με τις ready to wear επιλογές μας.

Νικόλας
Tsaknis Georgios

Τι προφίλ έχει ο άνδρας που επιλέγει να φορέσει SCALA?

Tsaknis Georgios
Νικόλας

Είναι ένας άνδρας που η αισθητική διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή του, σε όλες τις πτυχές και εκφάνσεις της καθημερινότητάς του. Προσέχει το πώς μιλάει, πως κινείται στο χώρο και πως συναναστρέφεται με τους άλλους, αντιμετωπίζοντάς τους με τον ίδιο σεβασμό που δείχνει στον εαυτό του. Τον ενδιαφέρει να εξελίσσεται και να βελτιώνεται συνεχώς και δίνει σημασία στην εικόνα του, την οποία δεν θεωρεί σαν ένα διακοσμητικό περιτύλιγμα αλλά ως ένα μέσο έκφρασης της προσωπικότητας και του χαρακτήρα του, ως την εξωτερίκευση της αισθητικής του υπόστασης.
Όλα τα παραπάνω, αποτελούν κομμάτια της φιλοσοφίας του brand SCALA, της αναζήτησης, δηλαδή, για τον βέλτιστο δυνατό εαυτό.

Νικόλας
Tsaknis Georgios

Που μπορούμε να σας βρούμε?

Tsaknis Georgios
Νικόλας

Online www.scalawear.com. Υπάρχει, επίσης, η δυνατότητα πραγματοποίησης fitting, κατόπιν ραντεβού!

Νικόλας
Visit Official Website

We care about our mobile visitors, so we designed our site friendly for them.