Μία αντισυμβατική εκδοχή του 007

  • By:

    Dimitris Tsaknis

O Daniel Craig με τη συμμετοχή του στο «No Time to Die» επισφράγισε επίσημα το κινηματογραφικό του «κύκνειο άσμα» ως 007. Το χαρτοφυλάκιο του μυστικού πράκτορα αναμένεται να παραδοθεί στον επόμενο επιλαχόντα, με τη δελφινομαχία να βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε πλήρη εξέλιξη.

Ο σκηνοθέτης Cary Fukunaga αποφάσισε πως έπρεπε να προσφέρει στο χαρακτήρα ένα τέλος δραματικό, δακρύβρεχτο, αλλά και ασυνήθιστο με δεδομένη τη σκληρότητα και το survival mode που χαρακτηρίζει διαχρονικά τον James Bond. 

Έχοντας μόλις εξολοθρεύσει τον αγέραστο Lyutsifer Safin (Rami Malek), o 007 διαπιστώνει πως έχει επιμολυνθεί από την εξαιρετικά θανατηφόρα, τεχνητή νόσο, δίχως ικανότητα επανάκαμψης ή ανάρρωσης. Στην άλλη γραμμή του ακουστικού, η μνηστή του μυστικού πράκτορα, η εξαιρετικά προσαρμοστική Lea Seydoux, ίσως η πιο σαγηνευτική και ταυτόχρονα badass γυναίκα σε όλη την εξηντάχρονη ιστορία του ήρωα (με την έννοια του μυστηρίου και της επικινδυνότητας), εξομολογείται τον έρωτά της για ακόμη μία φορά. Στην αγκαλιά της η μονάκριβη κόρη του James Bond, η πραγματική ταυτότητα της οποίας αποκαλύπτεται στην τελευταία σκηνή, καθώς έχει πάρει… τα μάτια του ήρωα. Με αυτή τη στιχομυθία η διαδρομή του Daniel Craig ολοκληρώνεται, αφού πρώτα έχουν βρει τον στόχο τους οι βαλλιστικοί πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν από βρετανικά πολεμικά πλοία στον Ειρηνικό. 

Η οικονομία της ταινίας μας προσφέρει κάποια πολύτιμα insights. Η ταυτότητα του 007 έχει πλέον αποδοθεί στη δυναμική και ορμητική Βρετανή πράκτορα, Nomi (Lashana Lynch), η οποία αρχικά παρακολουθεί τον Bond και λαμβάνει εντολή να τον υποσκελίσει, μόλις ο ίδιος αποφασίζει να επανέλθει στην ενεργό δράση για λογαριασμό του καλού του φίλου Felix Leiter (Jeffrey Wright) και της CIA πια.

Κατόπιν η νέα 007 με τον τέως 007 αποφασίζουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους, προκειμένου να ανατρέψουν το σατανικά επίκαιρο (!) σχέδιο του ορκισμένου εκδικητή της ανθρωπότητας, Lyutsifer Safin, το οποίο πρόκειται να υλοποιηθεί με τη βοήθεια του επιστήμονα Valdo Obrutsev. Παρεμπιπτόντως, το σχέδιο αφορά στη διασπορά στη κοινότητα ενός τεχνητού και ακαριαία θανατηφόρου ιού…

Πρόκειται για μία ταινία, ιδιαιτέρως μεγάλου μήκους, η οποία ξεφεύγει από τις παραδοσιακές Bond εκδοχές της. Περιέχει λιγότερο φλερτ, λιγότερη… νομιμοποίηση του ήρωα από την MI6. Περισσότερη τάξη και πραγματισμό. 

Μας αρέσει που (ξανα)βλέπουμε το ασυναγώνιστο ασημί διθέσιο Aston Martin DB5, με τα γνωστά του gadget τα οποία επιδεικνύει θεαματικά στη γραφική Matera, όπου εκτυλίσσεται η ενέδρα της Spectre.

Μας αρέσει επίσης, η δυναμική των γυναικών, της Madeleine Swan, της Nomi και της Paloma (Ana De Armas) που πραγματοποιεί ένα αυτοκρατορικό πέρασμα ως νεόκοπη πράκτορας των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. Δεν υποκύπτει στον James Bond, αναγνωρίζει όμως τη γοητεία του ήρωα, ως αποτέλεσμα της ωριμότητας και της αυτοπεποίθησης που διαπνέει τον Daniel Craig ως κινηματογραφικό 007.

Δυσάρεστη επίγευση αφήνει το απρόσμενα αβασάνιστο τέλος του Stravro Blofeld, εξουδετέρωση που αποτελεί ύβρι στην εκπληκτική ερμηνεία που πραγματοποίησε ο Christopher Waltz στη προηγούμενη ταινία της σειράς (Spectre).

Συναισθηματικά φορτισμένη σκηνή η εξουδετέρωση του καλού φίλου του James Bond, Felix Leiter από τον διπλό πράκτορα Logan Ash (Billy Magnussen), με τον Daniel Craig να προσπαθεί να ανασύρει από το ναυάγιο τον βαριά πληγωμένο Jeffrey Wright, μάταια. Ενώ ο Felix χάνεται στα παγωμένα νερά, ο James Bond επιχειρεί μια βουτιά να αναζητήσει τον φίλο του, μάταια και πάλι. Καμία σχέση με την απώλεια του επίσης κοντινού του φίλου Rene Mathis (Giancarlo Giannini) στο Quantum of Solace, τον οποίο αποθέτει σε έναν σκουπιδοτενεκέ στη La Paz. Το εντυπωσιακό είναι πως ο χαρακτήρας του Felix Leiter, εμφανίστηκε στις τέσσερις από τις συνολικά πέντε ταινίες του Daniel Craig (μοναδική εξαίρεση το Skyfall) και μάλιστα εξουδετερώθηκε στην τελευταία, οπότε από αυτή την άποψη βγάζει σίγουρα νόημα το συναισθηματικό δέσιμο του 007 με έναν πραγματικό του φίλο. Κάτι που βλέπουμε για πρώτη φορά.

Οπωσδήποτε, το γεγονός πως ο Daniel Craig γνώρισε, σε ότι αφορά την παρουσία του ως πράκτωρ 007, σημείο σύγκρισης με το ιερό τέρας, Sir Sean Connery, μαρτυρά από μόνο του πολλά. Ο Daniel Craig άρεσε, κέρδισε τις καρδιές των παραδοσιακών και απαιτητικών υποστηρικτών του ήρωα, και μάλιστα διεύρυνε τη βάση των θαυμαστών του και μεταξύ των νεότερων. Συνεπώς η διαδρομή και η επιλογή του το 2005 κρίνεται ως απόλυτα επιτυχής.

Η διάδοχη κατάσταση αναμένεται με εξαιρετικά υψηλό ενδιαφέρον. Η επόμενη επιλογή θα καθορίσει πολλά περισσότερα από όσα φανταζόμαστε. Το σύγχρονο κινηματογραφικό κοινό, στον πακτωλό των ψυχαγωγικών επιλογών που διαθέτει, μέσω της ευκολίας πλοήγησης σε πλατφόρμες ταινιών και σειρών, δεν δίνει πολλές ευκαιρίες, κουράζεται, αποσύρει το ενδιαφέρον του. Η επιλογή θα πρέπει να είναι συνετή, καθώς ενδεχόμενη αστοχία ίσως σηματοδοτήσει τον θάνατο του φλεμινικού θρυλικού χαρακτήρα, ο οποίος υπερβαίνει ηθοποιούς και σταρς. 

We care about our mobile visitors, so we designed our site friendly for them.