Ο IOANNIS ROUMELIOTIS ΜΙΛΑΕΙ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΗΣ ΜΟΔΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΛΑ

Λοιπόν αρχικά να σας πω για το πως γνώρισα τον κύριο Ιωάννη Ρουμελιώτη. Οκτώβριος 2016, 20η AXDW. Εκεί βρισκόμουν στα παρασκήνια του επετειακού event με το hair team του Diamantopoulos Academy. Ανέλαβα την επιμέλεια των χτενισμάτων των μοντέλων μαζί με το υπόλοιπο team. Από την στιγμή που είδα τις δημιουργίες του στο line up κατάλαβα ότι πρόκειται για ένα haute cοuture σχεδιαστή. Μιλήσαμε και έτσι τράβηξα για το atelier του περνώντας τον ιστορικό πεζόδρομο της Τσακάλωφ στο Κολωνάκι ώστε να μου λύσει κάποιες απορίες.

  • Επιμέλεια Κειμένου:

    Γιώργος Τσάκνης

Tsaknis Georgios

Ποια είναι η φιλοσοφία του Ioannis Roumeliotis?

Tsaknis Georgios
Roumeliotis Ioannis

Φιλοσοφία του Ioannis Roumeliotis είναι να συνδυάζει την τέχνη σε όλες τις μορφές της και να δημιουργεί ένα ολιστικό και αδιαίρετο αποτέλεσμα υψηλής αισθητικής, συμβολικής και καλλιτεχνικής αξίας, δίνοντας πάντα βάση στην υλική και άυλη ποιότητα των πραγμάτων, ξεκινώντας ως πυρήνα δραστηριοτήτων του την prêt-à-porter, sur measure και haute couture δημιουργία ενδυμάτων, υποδημάτων και αξεσουάρ και καταλήγοντας από την κατασκευή αντικειμένων τέχνης έως τη σκηνοθέτηση εικόνων και ταινιών (μικρών ή μεγάλων) για αυτόν και για άλλους. Όλα αυτά βέβαια υπό το πρίσμα μιας πρωτοποριακής προσέγγισης της μόδας που με τον καιρό καθιερώνεται ως iconic και διαχρονική ενώ αδιάκοπα θα προσπαθεί να εξελίσσει το πνεύμα του καθενός που έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τη δουλειά του.

Roumeliotis Ioannis
Tsaknis Georgios

Αντλείς έμπνευση από κάπου, κάποιο σχεδιαστή κάποιο brand, κάποια κατάσταση?

Tsaknis Georgios
Roumeliotis Ioannis

Εμπνέομαι από ανθρώπους και συναισθήματα και από πολλές διαφορετικές φόρμες τέχνης, που μπορεί να είναι ένα γλυπτό, μία φωτογραφία, μία ταινία κλπ. Δεν επηρεάζομαι από προτάσεις άλλων σχεδιαστών και προσπαθώ να μην τους παρακολουθώ γιατί συνήθως με αποπροσανατολίζουν από το κεντρικό μου όραμα.

Roumeliotis Ioannis
Tsaknis Georgios

Τι σε παρακίνησε να επιχειρήσεις στην Ελλάδα?

Tsaknis Georgios
Roumeliotis Ioannis

Έχοντας βιώσει το δυνατό παλμό πολύ σημαντικών καλλιτεχνικών κέντρων του εξωτερικού, με αμέτρητα ερεθίσματα και παραστάσεις και με ανθρώπους που πραγματικά ενδιαφέρονται για τις τέχνες και την ανεπιτήδευτη ποιότητα που απορρέει από αυτές, θα μπορούσε κανείς να πει πως είναι δύσκολο για κάποιον να εμπνευστεί και να δημιουργήσει κάτω από τις συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα. Απεναντίας, νιώθω πως για μένα η Ελλάδα είναι το σωστό μέρος για να βρίσκομαι αυτή τη στιγμή. Πιστεύω ότι είναι πραγματικά ενδιαφέρον το γεγονός ότι αυτή η προσπάθειά μου λαμβάνει χώρα στην Αθήνα. Αποτελεί, για την ακρίβεια, ένα τεράστιο κίνητρο, για να αποδείξει κανείς ότι το να παράγει τέχνη, σε οποιαδήποτε μορφή της, γίνεται όλο και δυνατότερο σε μια χώρα που υποφέρει από βαθιά οικονομικά και πολιτικά προβλήματα, ενώ οι αξίες της συνεχώς αμφισβητούνται.
Πάντα στη ζωή μου με οδηγούσαν η έμπνευση, το ένστικτο και η καρδιά μου. Ένας τέτοιος συνδυασμός συνέβη και σε αυτή την περίπτωση. Ποτέ δεν πήρα αποφάσεις σύμφωνα με το τι οικονομικές ή επαγγελματικές απολαβές θα έχω, γιατί τότε δε θα νοούμουν ως καλλιτέχνης. Αυτό που με ενδιέφερε ήταν να είμαι απόλυτα ελεύθερος στις επιλογές μου, να είμαι αυθεντικός και να δημιουργώ έργα άξια καλλιτεχνικά που έχουν κάτι νέο να προτείνουν.
Άλλωστε δε βρίσκω το λόγο ένας Έλληνας καλλιτέχνης να πρέπει να μεταβεί στο εξωτερικό προκειμένου να δημιουργήσει το έργο που επιθυμεί και να αναγνωριστεί. Προσωπικά πάντα ανέφερα και την Ελλάδα ως βάση, ακόμα και σε παραγωγές που λάμβαναν χώρα στο εξωτερικό.
Η αλήθεια είναι πως έχω αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες μέχρι τώρα. Προσπαθώ όσο το δυνατόν περισσότερο να υλοποιώ τις καλλιτεχνικές μου ιδέες. Πολλά από τα κομμάτια που έχω ήδη δημιουργήσει, στο μικρό χρονικό διάστημα που λειτουργεί το ατελιέ, είναι μοναδικά, πράγμα που αυταπόδεικτα οδηγεί στο συμπέρασμα πως η εμπορικότητα δεν είναι στόχος για μένα.

Roumeliotis Ioannis
Tsaknis Georgios

Πρόσφατα πήρες μέρος και βραβεύτηκες στην AXDW. Πες μας μερικά πράγματα για αυτό.

Tsaknis Georgios
Roumeliotis Ioannis

Ζούσα πάρα πολλά χρόνια στο εξωτερικό και το Fashion Week αποτελεί έναν εξαιρετικά σημαντικό θεσμό για κάθε χώρα ξεχωριστά και ίσως τον μοναδικό που μπορεί να προβάλλει τη δουλειά ενός σχεδιαστή, την κουλτούρα του και την άποψή του πάνω στη Μόδα. Δυστυχώς, το επίπεδο της ελληνικής οργάνωσης παραμένει μέτριο και ίσως αυτό οφείλεται στους ανθρώπους που απασχολούνται σε αυτή τη διοργάνωση διότι δεν έχουν την παιδεία και τις προδιαγραφές ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στο σήμερα.

Roumeliotis Ioannis
Tsaknis Georgios

Μέσα σε δύο χρόνια έχεις βραβευτεί 4 φορές. Δύο συνεχόμενες βραβευμένες συλλογές με το βραβείο Best Trendsetter στην AXDW. Madwalk, Ozon Magazine, Fashion Room Service. Πώς νιώθεις;

Tsaknis Georgios
Roumeliotis Ioannis

Ανοίγοντας το ατελιέ μου στην οδό Τσακάλωφ 16 στο Κολωνάκι το 2015, η αλήθεια είναι πως η Αθήνα με υποδέχτηκε θερμά.
Το Mad TV και ο ALPHA TV με ανακοίνωσαν ως τον ‘Καλύτερο Νέο Έλληνα Σχεδιαστή Μόδας’ το 2015 για τη διοργάνωση του Madwalk. Την ίδια χρονιά, το Ozon Magazine, το Fashion Room Service και η Absolut Vodka, με τίμησαν με τον ίδιο τίτλο αντίστοιχα. Οι δημιουργίες μου εμφανίζονται σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά μόδας και sites.
Με την παρουσίαση της συλλογής μου για το SS/17, βραβεύτηκα από το θεσμό του Athens Fashion Week (AXDW). Το έργο μου κέρδισε το βραβείο ‘Best Trendsetter’ και μέρος της συλλογής αυτής παρουσιάστηκε στην Έκθεση ‘Fashion Now’ σχετικά με την Φορέσιμη Τέχνη, που φιλοξενήθηκε στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα.
Πριν λίγες μέρες, με τη συμμετοχή μου στο Athens Xclusive Designers Week, απέσπασα ξανά το βραβείο του ‘Best Trendsetter’ για την παρουσίαση της συλλογής μου για το FW 17/18. Είναι η δεύτερη συνεχόμενη φορά που η Ελληνική Εβδομάδα Μόδας με βραβεύει ως τον ‘Πρωτοπόρο Τάσεων της Μόδας’, κάτι που με χαροποιεί πολύ, καθώς η δουλειά μου ως καλλιτέχνης είναι ακριβώς αυτό: δημιουργίες οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν έμπνευση και αρχή καινούριων ιδεών ώστε η ελληνική μόδα να αναπτυχθεί, να εξελιχθεί, να μπορεί να προτείνει και να έχει μια θέση όπως της αρμόζει στον παγκόσμιο χώρο.

Roumeliotis Ioannis
Tsaknis Georgios

Βλέποντας την συλλογή σου για το SS/17, πώς σκέφτηκες να παντρέψεις την Αρχαία Ελλάδα με τη Μόδα;

Tsaknis Georgios
Roumeliotis Ioannis

Ως υπενθύμιση και επανάχρηση της πολιτισμικής κληρονομιάς μας στο σύγχρονο design.
Έμπνευση αποτελεί ο θεός Έρως ως σύγχρονο όπλο και η ένταξή του στο πεδίο της μάχης.Ο Έρως, το ανυπάκουο παιδί της Αφροδίτης, θεάς της ομορφιάς και της αγάπης και του Άρη, θεού του πολέμου, πάντα οπλισμένος και σεξουαλικά ενθουσιώδης, είναι αυτός που ανάβει με τα όπλα του τη φλόγα της αγάπης και της σεξουαλικής επιθυμίας στις καρδιές θεών και ανθρώπων.
Σύγχρονες γραμμές και υφάσματα όπως μετάξι, μαλλί, κασμίρ, μεταξωτή οργάντζα και δέρμα, αναμειγνύονται με handmade textiles και περίτεχνα κεντήματα από μεταξωτή κλωστή και πέρλες, ενώ συνοδεύονται από χειροποίητα κοσμήματα, παπούτσια και κατασκευές.
Μέρος των κεντημάτων που κοσμούν τις δημιουργίες του, αναπαριστούν τον Έρωτα (Αγάπη), τον Πόθο (Πάθος) και τον Ίμερο (Επιθυμία) όπως αυτοί απεικονίζονται σε ένα Αθηναϊκό ερυθρόμορφο αγγείο της Αρχαϊκής Εποχής (5ου αι. π.Χ.), το οποίο φιλοξενείται στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου. Πρόκειται για έναν από τους χιλιάδες αρχαιοελληνικούς θησαυρούς που βρίσκονται μακριά από τον τόπο που γεννήθηκαν και σκοπός της επιλογής αυτής είναι η επιδίωξη επαναπατρισμού τους.

Roumeliotis Ioannis
IOANNIS ROUMELIOTIS | Spring Summer 2017 Full Fashion Show | Exclusive
Tsaknis Georgios

Λίγα λόγια για τη συλλογή σου για το FW 17/18.

Tsaknis Georgios
Roumeliotis Ioannis

Η συλλογή μου για το FW 17/18 έχει την ονομασία ILLEGART. ILLEGAL ART – Παράνομη Τέχνη.
Ένα σχόλιο για το ποια είναι η θέση της Τέχνης στην Ελλάδα σήμερα και το πόσο εφικτό είναι πια να την παράγεις, κάτι που την περιθωριοποιεί και την καθιστά Παράνομη και Υλιστική.
Ο καλλιτέχνης τώρα χρειάζεται πιο πολύ από ποτέ. Πρέπει να δηλώσει το παρόν του και να είναι όμορφος, να ανατρέψει το κατεστημένο τρόπο θέασης του πραγματικού.
Art must be beautiful. Artist must be beautiful. (Marina Abramovic 1975)
Η FW 17/18 collection αποτελείται από ανδρικά και γυναικεία ενδύματα καθώς και από χειροποίητα παπούτσια και κοσμήματα. Σύγχρονες γραμμές και υφάσματα όπως μετάξι, μαλλί, μεταξωτή οργάντζα, παγιέτα και δέρμα αναμειγνύονται με χειροποίητα σχέδια και περίτεχνα κεντήματα από μεταξωτή κλωστή, μαργαριτάρια καιαυθεντικούς κρυστάλλους.

Roumeliotis Ioannis
IOANNIS ROUMELIOTIS | Fall Winter 2017/18 Full Fashion Show | Exclusive
Tsaknis Georgios

Λάρισα, Δημοτική πινακοθήκη, μόδα τι γίνεται?

Tsaknis Georgios
Roumeliotis Ioannis

Το ‘Fashion Now’ είναι μόλις η δεύτερη έκθεση με αυτή τη θεματολογία στην Ελλάδα, με την πρώτη να έχει πραγματοποιηθεί το 2014 στο μουσείο Μπενάκη. Η επιμέλεια και ο συντονισμός της έκθεσης είναι της Αντιγόνης Καψάλη η οποία μου πρότεινε να πάρω μέρος. Είναι μεγάλη μου τιμή να μπορώ να εκθέτω τις δημιουργίες μου σε ένα κρατικό μουσείο. Είναι το σημείο όπου ο όρος ‘Εικαστικός’ συνδέεται με το ‘Σχέδιο Μόδας’ και δημιουργείται ένα σύγχρονο έργο τέχνης. Η έκθεση πήρε παράταση, πήγε πάρα πολύ καλά και προσέλκυσε πολύ κόσμο. Μπορείτε να πάρετε μια ιδέα από το παρακάτω video:

Roumeliotis Ioannis
IOANNIS ROUMELIOTIS INSTALLATION at the Municipal Gallery of Larissa – GI Katsigras Museum
Tsaknis Georgios

Madwalk, εμπειρίες, θα ξανάκανες?

Tsaknis Georgios
Roumeliotis Ioannis

Το Madwalkήταν αυτό που με σύστησε πρώτο στο ελληνικό κοινό.Έχω πολύ καλές εμπειρίες και αναμνήσεις από τη συνεργασία αυτή και θα το ξαναέκανα με χαρά εφόσον υπάρχουν οι σωστές προϋποθέσεις. Το videoτης επίδειξης έχει τα περισσότερα viewsαπό οποιοδήποτε άλλο στην ιστορία του θεσμού και μπορείτε να το παρακολουθήσετε παρακάτω:

Roumeliotis Ioannis
Stan “Με Στεναχωρεί” (Gigli MadWalk Remix) – MadWalk 2015 by Aperol Spritz
Tsaknis Georgios

Λευκό ή μαύρο;

Tsaknis Georgios
Roumeliotis Ioannis

Μαύρο.

Roumeliotis Ioannis
Tsaknis Georgios

Τι θα συμβούλευες ένα νέο καλλιτέχνη όπως εσύ, όσον αναφορά εσωτερικό, εξωτερικό, κοινό, πρωτοτυπία, εκκεντρικότητα;

Tsaknis Georgios
Roumeliotis Ioannis

Όλοι οι καλλιτέχνες πρέπει να επενδύουν στην παιδεία και να επιμένουν ώστε να μην παρασυρθούν από το μιμητισμό και την εμπορευματοποίηση του πραγματικού οράματός τους. Να είναι αυθεντικοί.
Για μένα ο καθένας που έχει κάτι καινούριο να προτείνει είναι ένα εν δυνάμει ταλέντο που μπορεί να σταθεί στο διεθνή χώρο της Μόδας. Τα στενά σύνορα μιας χώρας έχουν προ πολλού κατεδαφιστεί. Όποιος, λοιπόν, διαθέτει μια ολοκληρωμένη ιδέα για αυτά που σχεδιάζει και δημιουργεί, και μπορεί να τα υποστηρίξει μέσω της ξεχωριστής προσωπικότητας και των ολοκληρωμένων σπουδών του, γιατί όχι, είναι ικανός για τα πάντα. Τότε είναι που θα πρέπει να κυνηγήσει το όνειρό του και θα πετύχει.

Roumeliotis Ioannis
Tsaknis Georgios

Με βάση παραστάσεις που έχεις από το εξωτερικό, σε τι επίπεδο πιστεύεις ότι βρίσκονται οι designers, shows, μοντέλα, bloggers, influencers στην Ελλάδα;

Tsaknis Georgios
Roumeliotis Ioannis

Στην Ελλάδα έχω παρατηρήσει ότι όλα γίνονται με ένα πιο αργό και διαφορετικό τρόπο απ’ ότι στο εξωτερικό. Αλλιώς κινείται ένας designer έξω, αλλιώς στην Ελλάδα. Άλλες δυνατότητες, άλλες ευκαιρίες, άλλο κοινό. Άλλες απαιτήσεις έχουν τα shows και τα πρακτορεία εκεί και άλλες εδώ. Όσον αφορά στους bloggersκαι influencers, το μέλλον θα δείξει τα αποτελέσματα. Βρίσκεται σε ένα πειραματικό, για μένα, στάδιο ακόμη και η πραγματικότητα είναι ότι δε το παρακολουθώ.

Roumeliotis Ioannis

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

We care about our mobile visitors, so we designed our site friendly for them.