OI ΠΕΝΤΕ +1 ΤΑΙΝΙΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΦΕΡΟΥΝ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΜΕ ΠΟΛΥ ΣΤΥΛ

  • By:

    George Tsaknis

Το καλοκαίρι είναι συνυφασμένο με το σινεμά,ιδίως στη χώρα μας που συναντούμε απροσδόκητα πολλούς θαυμαστές. Το Debonair.gr έψαξε και βρήκε ορισμένες sophisticated charming και stylish καλοκαιρινές ταινίες για να μετατρέψουμε το σπίτι μας σε θερινό σινεμά. Καθίστε λοιπόν με άνεση, φίλους, συντρόφους, τετράποδους φίλους, Negroni, ποπ κορν και ότι άλλο σας χαλαρώνει και «πατήστε»play.
.

“Talented Mr. Ripley”
Στάση πρώτη. Το προσωπικά αγαπημένο και υποψήφιο για 5 Όσκαρ, ‘’Talented Mr.Ripley’’ του Anthony Minghella. Τέλη δεκαετίας του 50’ ο νεαρός Αμερικάνος, Tom ταξιδεύει στην Ιταλία με σκοπό να φέρει πίσω τον Dickie,γόνο πλούσιας οικογένειας που πραγματοποιεί παρατεταμένες διακοπές με όλες τις ανέσεις μαζί με την μνηστή του, μακριά από την οικογένεια του και την καθημερινότητά τους. Ο Tom είναι εξαιρετικά ταλαντούχος αλλά και παραχαράκτης, οπότε θα εμπλακεί σύντομα με το ζευγάρι και θα φέρει απροσδόκητες εξελίξεις στις ζωές όλων. Jude Law, Matt Damon, Gwyneth Paltrow, Cate Blanchett, Philip Seymour Hoffman συνθέτουν ένα τέλειο cast με φόντο την μαγευτική Ιταλία και ενδυματολογικές επιλογές που μας επηρέασαν βαθύτατα. Όσο για τη μουσική, ο μέτρ Gabriel Yared δημιούργησε ένα masterpiece από jazz κομμάτια που είναι κομμένα και ραμμένα για την ταινία.

 

“By The Sea”
Στάση δεύτερη.‘’By TheSea’’ σε επιμέλεια Angelina Jolie με φόντο την γαλλική καλοκαιρινή ενδοχώρα. Σε ένα ήσυχο ξενοδοχείο, όπου ο χρόνος κυλάει αργά και ο ήλιος καίει, ένα ζευγάρι προσπαθεί να βρει πάλι τον εαυτό του σε ένα ρομαντικό δράμα, με στοιχεία θρίλερ που μας κράτησε ‘’ζωντανούς’’ μέχρι τα τελευταία λεπτά. Τις στιγμές εκείνες λύνεται το ‘’μυστήριο’’ της ταινίας. Brad Pitt και Angelina Jolie πρωταγωνιστούν για ακόμη μια φορά ως ζευγάρι μετά το ‘’Mr. and Mrs. Smith’’ (2005). Όπως έμελλε να αποδειχθεί από την πραγματικότητα την ίδια, η κοινή τους παρουσία στο By The Sea υπήρξε και η τελευταία κοινή κινηματογραφική τους στιγμή. Η ταινία δεν έλαβε πολύ καλές κριτικές αλλά αποτελεί μια ενδιαφέρουσα επιλογή για το καλοκαίρι, καθώς η πλοκή της τοποθετεί τον θεατή σε μια διαδικασία συνεχόμενων υποθέσεων και ερωτημάτων. Από στιλιστικής και μουσικής άποψης, η ταινία είναι πολύ προσεγμένη. Και εδώ, οGabriel Yared επιμελείται τις μελωδίες.


“Le Piscine”
Επόμενη στάση, η πιο διάσημη πισίνα της Γαλλίας στο μαγευτικό St.Tropez,όπου ο Jacques Deray δημιουργεί μια από τις πιο ερωτικές καλοκαιρινές ιστορίες. Το ‘’Lepiscine’’ θεωρείται από πολλούς, η καλύτερη ταινία του Alain Delon. Πλάι του βρίσκεται και συμπρωταγωνιστεί η σύζυγός του Romy Schneider, παρέα με τους Maurice Ronet αλλά και Jane Birkin. Οι δυο εραστές Marianne και Jean Paul καλούν στη βίλα τους, τον πρώην σύντροφο της Marianne, Harry και την κόρη του Penelope σε μια ταινία που διαφαίνεται ότι κάτι κακό θα συμβεί. Η σκηνή που ο Alain φιλά την Romy έξω από την πισίνα θα μπορούσε να είναι ο λόγος για να δούμε την ταινία, αλλά ευτυχώς υπάρχουν και πολλοί περισσότεροι.

 

 

“Plein Soleil”
Στάση τέταρτη. Παραμένουμε στη Γαλλία για το ‘’Plein Soleil’’ του Rene Clement. Αποτελεί ταινία – προκάτοχο του ‘’Talended Mr.Ripley’’.Και στις δυο περιπτώσεις, το μυθιστόρημα της Patricia Highsmith προσφέρει το σενάριο στους σκηνοθέτες οι οποίοι το μεταποιούν (ελαφρώς). Δεν έχουμε πολλά να προσθέσουμε, καθώς η πλοκή είναι παρεμφερής με την πρώτη μας στάση, με τη διαφορά πως η συγκεκριμένη version ‘’περπατάει’’ περισσότερο στην δεκαετία του 60’ και τα στερεότυπα της εποχής. Alain Delon και Maurice Ronet σε πρωταγωνιστικούς ρόλους, έχοντας μαζί τους, την πανέμορφη Marie Laforet. Το γκρι παντελόνι με τα λευκά loafers του Alain,αποτελεί casestudy και παρακαταθήκη στον τομέα του καλοκαιρινού ανδρικού ντυσίματος.

 

“Two faces of January”
Στάση Πέμπτη. Μεταφερόμαστε στην Ελλάδα και το ‘’Two Facesof January’’ του υποψήφιου για ένα όσκαρ Hossein Amini. Πρόκειται για μια ακόμη τηλεοπτική μεταφορά μυθιστορήματος της Patricia Highsmith που, όπως φαίνεται, «λατρεύει» τη Μεσόγειο. Ένα ζευγάρι ταξιδεύει στην Ελλάδα για διακοπές, όπου θα συναντήσει έναν άγνωστο που θα προσφερθεί να ταξιδέψει μαζί τους ως διερμηνέας. Σύντομα όμως η κατάσταση περιπλέκεται αρκετά και αναπάντεχες εξελίξεις θα οδηγήσουν τους πρωταγωνιστές σε αλλαγή πλάνων. Viggo Mortensen, OscarIsaac και Kirsten Dunst συνθέτουν το τέλειο τρίδυμο για αυτό το κοσμοπολίτικο και περιπετειώδες θρίλερ. Στη μουσική επιμέλεια, ο Alberto Iglesias υποψήφιος για 4 Όσκαρ. Αρκετοί έλληνες στο castκαι όμορφες στιλιστικές επιλογές.

 

 

“Boy on a Dolphin”
Τελευταία στάση, η μαγευτική Ύδρα και το ‘’Boy o na Dolphin’’. O ρουμανικής καταγωγής, Jean Negulesco φιλοτεχνεί ένα αριστούργημα έτει 1957 που θα μνημονεύουμε για αιώνες ακόμη στη χώρα μας. Η πλοκή είναι αρκετά ενδιαφέρουσα με την Phaedra που ψαρεύει για να εξασφαλίζει τα προς το ζην να εντοπίζει έναν θησαυρό στον βυθό της θάλασσας, τον οποίο προσπαθεί να πουλήσει. Η ταινία αυτή απογείωσε την καριέρα της Sophia Loren, μιας εκ των σπουδαιότερων μορφών του Ιταλικού κινηματογράφου. Απογείωσε, ακόμη τη φήμη του νησιού που αποτελεί μέχρι σήμερα πόλο έλξης του διεθνούς jet set, ενώ καθιέρωσε και την Ελλάδα ως καλοκαιρινό προορισμό. Η πρώτη σκηνή της Sophia στο αλιευτικό πλοιάριο έκανε όλο το κόσμο να την ποθεί και επαλήθευσε τις θεωρίες πως αποτελεί το μεγαλύτερο sex symbol της εποχής. Ο Τόνυ Μαρούδας τραγούδησε μαζί της το ‘’Τι είναι αυτό που το λένε Αγάπη’’ και έλιωσε τις καρδιές μας. Σήμερα, ένα άγαλμα – απομίμηση του ‘’θησαυρού’’ που εντόπισε η Phaedra,κοσμεί το νησί. Η ταινία απέδειξε πως η Ελλάδα αποτελεί τέλειο κινηματογραφικό setκαι ελπίζουμε πως σύντομα θα επαναληφθεί ένα τέτοιο έπος.

 

 

We care about our mobile visitors, so we designed our site friendly for them.