ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ: Η ΑΦΟΡΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΜΙΑΣ ΚΑΛΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

  • By:

    Vasilis Ioannou

Το φθινόπωρο έχει δώσει τη θέση του στο καλοκαίρι και ετοιμάζεται να παραδώσει σκυτάλη στο χειμώνα. Πολλοί από εμας βλέπουμε το ποτήρι είτε μισοάδειο είτε μισογεμάτο. Έχοντας ξεκινήσει η νέα σεζόν, κυριαρχεί το άγχος, το τρέξιμο και γενικότερα η επιστροφή στη κανονικότητα. Κι όμως το ποτήρι δεν είναι ούτε μισοάδειο ούτε μισογεμάτο, καθώς πρέπει να βλέπουμε τα πράγματα με αισιοδοξία και με θετική διάθεση. Εδώ όμως ερχεται το ερωτημα: ‘’Tι μπορούμε να κανουμε;’’

Τα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε ποικίλουν, από το να ξεκινήσουμε νέες δραστηριότητες, καινούργια χόμπι, γυμναστική, να φτιάξουμε τη διατροφή μας, γενικότερα, να βάλουμε ένα πρόγραμμα. Εμείς θα αναλύσουμε το θέμα της διατροφής, καθώς βάζοντας σε πρόγραμμα τις διατροφικές μας συνήθειες μπορούμε να βοηθήσουμε τόσο τη ψυχολογία μας όσο και στην λειτουργία του ανοσοποιητικού μας.

Τους φθινοπωρινούς μήνες μπορούμε να εντοπίσουμε πληθώρα από φρέσκα φρούτα και λαχανικά της επόχης, όπου εξακολουθούν να υπάρχουν στα ράφια των καταστημάτων και στους πάγκους των λαϊκών αγορών. Μα κάποιος θα πει τώρα, ‘’δεν μου αρέσουν τα φρούτα και τα λαχανικά’’ και κάπου εκεί γέρνει η ζυγαριά προς τις πίτσες, τα σουβλάκια και τις σοκολάτες, που δύσκολα μπορεί να τους αντισταθεί ο καθένας μας. Θα δώσουμε ένα καλό λόγο και αυτός ονομάζεται «Υγεία».

Με κοινό παρονομαστή την υγεία μας, οι λόγοι για να προτιμήσουμε τροφές που καρποφορούν το φθινόπωρο είναι οι εξής:

  • Τα φρούτα και λαχανικά είναι φρέσκα και νοστιμότατα.

  • Παράγονται με πολύ λιγότερα χημικά από αυτά που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή των φρούτων και των λαχανικών εκτός εποχής.

  • Έχουν τη μέγιστη δυνατή περιεκτικότητα σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά.

  • Εφοδιάζουν τον οργανισμό μας με συστατικά που έχει μεγαλύτερη ανάγκη τη συγκεκριμένη εποχή (π.χ. τα καλοκαιρινά φρούτα είναι πολύ πιο υδαρή από τα χειμερινά, γιατί ανταποκρίνονται κυρίως στην ανάγκη του οργανισμού για ενυδάτωση, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Αντίθετα, τα χειμερινά είναι πλούσια σε βιταμίνες, όπως για παράδειγμα σε βιταμίνη C, ώστε να θωρακίζουν καλύτερα τον οργανισμό απέναντι σε μικρόβια και ιώσεις).

Μπορεί να μην έπεισα για τις ιδιότητες των εποχικών φρούτων και λαχανικών. Ας εξετάσουμε όμως πιο συγκεκριμένα ορισμένα από αυτά και πως μπορούν να ενισχύσουν τον οργανισμό μας:

  • Προτιμήστε τα μήλα με τη φλούδα, καθώς περιέχουν σημαντική ποσότητα φλαβονοειδών, τα οποία έχουν ευεργετική δράση και συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς.

  • Τα αχλάδια περιέχουν βιταμίνη C, φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία, όπως ο χαλκός.

  • Το κουνουπίδι έχει αντικαρκινική δράση και μας παρέχει φυτικά θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν στον έλεγχο της χοληστερίνης. Είναι επίσης καλή πηγή βιταμίνης C.

  • Η γλυκοπατάτα είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α και σιδήρου, ενώ έχει και ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση. 

Κι αφού μάθαμε γιατί είναι καλό να προτιμάμε ποια φρούτα και λαχανικά διεκδικούν τον τίτλο των «φρούτων και των λαχανικών της εποχής» ανανεώνουμε ξανά το ραντεβού μας για αργότερα μέσα στο χρόνο, μέχρι τότε αξιοποιηστέ αυτά που ευδοκιμούν αυτήν την επόχη και περάστε όμορφα με θετική διάθεση και αιδιοδοξία.

We care about our mobile visitors, so we designed our site friendly for them.