ΟΙ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟΓΕΝΕΙΣ ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ ΤΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ

  • By:

    Aristotelis Champaios

Αυτό που κάνει ιδιαίτερο το κρασί που βγαίνει από την Σαντορίνη, είναι το ηφαιστειογενές της χώμα και ο φυσικός τρόπος ποτίσματος, με την αρωγή της θάλασσας. Αναλυτικότερα, στο νησί χρησιμοποιείται για το κλάδεμα η μέθοδος της ‘’κουλούρας’’, η δημιουργία δηλαδή ενός στεφανιού από το βλαστό του ίδιου του καρπού, για την προστασία του σταφυλιού απο τον ήλιο και τον αέρα. Στη συνέχεια  κατά τη διάρκεια της νύχτας, η θαλλασινή υγρασία κάνει τη δουλειά του ποτίσματος, αφήνοντας μια ξεχωριστή αλμυρή επίγευση σε ορισμένες ποικιλίες.  Ένα από τα  στοιχεία που συμβάλλουν στην μοναδικότητα της παραγωγής κρασιού στη Σαντορίνη, είναι το ηφαιστειογενές  χώμα το οποίο αποτελείται από στάχτη , λάβα και ελαφρόπετρα, απόρροια του χαρακτηριστικού γκρι χρώματος. Το ηφαιστειογενές  χώμα  προσδίδει μια μοναδικη ορυκτότητα στα κρασια της Σαντορίνης δίνοντας τους μια ξεχωριστή προσωπικότητα.

Ενδεικτικά προτείνουμε κάποια από τα πιο δημοφιλή ΠΟΠ (προστατευόμενη ονομασία προέλευσης) κρασιά της Σαντορίνης.

  • Σαντορινη: Ένα λευκό κρασί φρέσκο και αρωματικό το οποίο παράγεται απο τουλάχιστον 80% Ασύρτικο. ένα μεγάλο ποσοστό της παραγωγής κρασιού στο νησι ανήκει σε αυτή τη ποικιλία. Έχει ευχάριστα αρώματα μύτης με αρκετές νότες από εσπέριδοειδή φρούτα όπως λεμόνι και λάιμ. Ορισμένες φορές μπορούμε να βρούμε και νότες από πράσινο μήλο και κάποια ελαφριά επίγευση αλμύρας (λόγω της συμμετοχής της θάλλασας στη διαδικασία του ποτίσματος). Τα κρασιά ΠΟΠ Σαντορίνη έχουν υψηλή οξύτητα, μέτριο αλκοόλ , μέτριο προς γεμάτο σώμα, ενώ το χρώμα τους είναι συνήθως κίτρινο με πράσινες αποχρώσεις. Ταιριάζει εξαιρετικά με φρέσκα θαλασσινά κυρίως ψάρια και όστρακα. Ενώ μπορεί να παλαιώθει 4-6 χρόνια.

  • Νυχτέρι: Είναι το παραδοσιακό λευκό κρασί της Σαντορίνη. Το όνομα του κρασιού προήλθε από την παράδοση των ντόπιων να πραγματοποιούν τη διαδικασία του τρύγου τις νυχτερινές ώρες, λόγω της πτώσης της θερμοκρασίας και παράλληλα λάμβανε χώρα κάποια γιορτή. Μιλάμε για ένα κρασί, που αποτελείται από τρεις ποικιλίες: το ασύρτικο, το αθήρι και το αηδάνι. Στη μύτη κυριαρχούν τα εσπεριδοειδή φρούτα λόγω υπεροχής του ασύρτικου, ενώ παρατηρούμε και νότες από λευκά λουλούδια. Το σώμα είναι μέτριο, υψηλή οξύτητα, αλλά και ελαφριά βουτηρώδη επίγευση λόγω της τρίμηνης παραμονής του σε βαρελια. Συνοδεύεται κυρίως με θαλασσινά, κατά προτίμηση τηγανητά καλαμάρια.

  • Vinsanto: Το διάσημο, φυσικά γλυκό επιδόρπιο κρασί του νησιού. Το όνομα ‘’Vinsanto’’ δώθηκε κατά τη διάρκεια της Ενετικής κατοχής του νησιού και βγαίνει από την φράση ‘’Vino di Santorini’’, το οποίο στα λατινικά σημαίνει ‘’το κρασί της Σαντορίνης’’. Έχει κεχριμπαρί χρώμα, κάτι που προέρχεται από την εν μέρει αφυδάτωση των σταφυλιών, τουλάχιστον για 6 με 8 ημέρες και την ελάχιστη τρίχρονη ωρίμανση σε βαρέλια. Αποτελείται από δύο ποικιλίες: το ασύρτικο και  το αηδάνι συνθέτοντας έναν μελένιο χαρακτήρα. Στη μύτη βρίσκουμε νότες από σταφίδες και γλυκά μπαχαρικά. Στο στόμα υπάρχουν αρώματα από μέλι, λεμόνι και βανίλια. Επίσης, το συγκέκριμένο μπορεί να παλαιωθεί έως και 100 χρόνια! Συνδιάζεται με φρούτα, ξηρούς καρπούς και κατά προτίμηση λευκή σοκολάτα και παγωτό βανίλια.

                    Τέλος

    Μαυροτράγανο: Το κρασί που δεν γίνεται να μην αναφέρουμε. Μια ερυθρή ποικιλία με ιδιαίτερο χαρακτήρα που βρίσκεται σε μικρό ποσοστό στα αμπέλια του νησιού. Το Μαυροτράγανο έχει κόκκινο χρώμα με ρουμπινί αποχρώσεις. Έχει έντονη μύτη, με νότες από ώριμα κόκκινα φρούτα και μπαχαρικά. Όσον αφορά το στόμα, υπάρχουν έντονες σωστά κατανεμημένες τανίνες και μια μέτρια οξύτητα.Αξίζει να σημειωθεί, το γεγονός ότι η ποικιλία αυτή ‘’κινδύνευσε’’ να εξαφανιστεί, ώστοσο διασώθηκε, καθώς βρέθηκε σε διάσπαρτα χωράφια των ντόπιων. Συνοδευέται κυρίως με κόκκινο κρέας.

We care about our mobile visitors, so we designed our site friendly for them.

Creative Solutions And Results That Grow Brands.

We believe our work speaks for itself. Browse our most recent projects below and enjoy our handmade work with love for every detail.