Στρατηγέ μου, ιδού η Πανάθα σας: Ένα Buon Viaggio στον Μίμη Δομάζο!

  • By:

    Dimitris Tsaknis

Ο «Στρατηγός» δεν μένει πια εδώ. Ο αλησμόνητος Μίμης Δομάζος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών. Ολοκλήρωσε έναν σχεδόν τέλειο, καταπράσινο κύκλο. Τα έκανε όλα σχεδόν όπως τα ονειρεύτηκε. Λίγα πράγματα του έλειψαν.

Ένας βίος τόσο μεστός που του χάρισε τα πάντα. Μια ζωή που συνθέτει σενάριο για ταινία. Διακρίσεις, τίτλους, παράσημα και μπόλικη… αστερόσκονη. Ο εμβληματικός αρχηγός του Παναθηναϊκού έχει συμμετοχή σχεδόν στα μισά πρωταθλήματα του «τριφυλλιού». Ήταν παρών σε 9 από τα συνολικά 20 που έχουν κατακτήσει οι «πράσινοι». Εν ολίγοις, ο Μίμης Δομάζος «κωδικοποιεί» την ιστορία του ποδοσφαιρικού Παναθηναϊκού. Έχοντας καθοδηγήσει τον αγαπημένο του Παναθηναϊκό στον τελικό του Γουέμπλεϊ, έγραψε το όνομά του σε μία από τις πιο «χρυσές» σελίδες του ελληνικού αθλητισμού. Ακόμη, υπήρξε μέλος της ομάδας του Στέφαν Μπόμπεκ που κατέκτησε το αήττητο πρωτάθλήμα τη σεζόν 1963/1964. Τέθηκε αντιμέτωπος με την Σάντος του Πελέ και σύμφωνα με τις πηγές της εποχής, ο Βραζιλιάνος σταρ είχε μόνο τα καλύτερα να πει για τον αρχηγό του «τριφυλλιού». Ο Μίμης Δομάζος υπήρξε είδωλο καθώς εκτός από ζωγράφος με τη μπάλα στα πόδια του, μίλησε στην ψυχή του μέσου φίλου του Παναθηναϊκού. Συνδέθηκε με την ιδέα όσο κανείς άλλοτε. Συνδέθηκε σε τέτοιο βαθμό που αναγνωρίστηκε ακόμη και από τους άσπονδους εχθρούς της ομάδας του. 

Απόλυτος ρέκορντμαν και στο ελληνικό πρωτάθλημα με 538 επίσημες καταγεγραμμένες συμμετοχές. Πρώτος μακράν του δευτέρου. Και σε αυτή τη θέση με σχεδόν απόλυτη βεβαιότητα θα μείνει αμετακίνητος για πολλά πολλά ακόμη χρόνια. 

Όμως, ένα πράγμα του ξέφυγε. Ένα γεγονός που το έφερε βαρέως. Δεν καθοδήγησε ποτέ την «Γαλανόλευκη» σε μία μεγάλη διοργάνωση. Μπορούσε να το κάνει; Το πιθανότερο.

Είχε την ευκαιρία. Ωστόσο, στις σκοτεινές εποχές της δικτατορίας, πολλά πράγματα στερούνταν λογικής. Θύμα του χουντικού παραλογισμού έπεσε και ο Μίμης Δομάζος. Παραμονές ενός κρίσιμου αγώνα με τη Ρουμανία, ο «Στρατηγός» έπεσε στην παγίδα του Νταν Γεωργιάδη, αρνήθηκε να δεχτεί τον εξευτελισμό στον οποίο επιχείρησε να τον υποβάλλει ο Ασλανίδης, με συνέπεια να δει το 2-2 της Εθνικής από την εξέδρα. Οι «κομμένοι» βαθμοί από τους Ρουμάνους, στέρησαν το εισιτήριο της συμμετοχής στην τελική φάση του Μουντιάλ στο Μεξικό το 1970. Τι θα άλλαζε εάν συμμετείχε ο Μίμης Δομάζος; Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα. Όμως, η Εθνική θα είχε έναν «Στρατηγό» στο γήπεδο. Όπως είπε και ο Μίμης Δομάζος, «η κορυφαία Εθνική στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου που δεν πήρε μέρος σε μία μεγάλη διοργάνωση, ήταν η ομάδα του 1969». Χαρισματικός, αρτίστας, ηγέτης, πεισματάρης, ανθεκτικός, πάντοτε παρών. Με σημερινά δεδομένα, ο Δομάζος ήταν ότι ένας Λιονέλ Μέσι για την Μπαρτσελόνα. Το Α και το Ω της ομάδας. 

Ο «Στρατηγός» παρέδωσε το στέμμα και ο θρύλος του μεταφέρεται στην αυλή των Αγγέλων. Μία τρίμπλα, ένα ψαλιδάκι, μία συμβουλή στην dream team του Παραδείσου. Από εκεί ψηλά θα καμαρώνει τον αγαπημένο του Παναθηναϊκό.

We care about our mobile visitors, so we designed our site friendly for them.