ARGIRO KALLIAFA : ΕΝΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΜΟΔΑΣ

Πριν από περίπου μια πενταετία τη γνώρισα και κάναμε την πρώτη μας συνέντευξη. Από τότε έχουν αλλάξει πολλά πράγματα για εκείνη. Μέχρι τώρα είχε ένα βαρύ βιογραφικό με ονόματα όπως BSB , Dors, Noobass, TOI&MOI ,Coocu , Marina Avdeeva (Benissimo), συνέντευξη στο αραβικό Al Jazeera , βραβείο στην 15η AXDW , δημοσίευση στην Ιταλική VOGUE κλπ. Δεν τελειώνουν εδώ όμως τα πράγματα για την Αργυρώ η οποία ετοιμάζετε να μας εκπλήξει με τα project της τόσο για νύφες όσο και για το καλοκαίρι …. Και πάλι όμως δεν γίνεται να μην αναφέρουμε ότι η Αργυρώ αποτελεί μια από τις λίγες fashion forecasters που έχουμε στη χώρα μας και όλα αυτά σε μια συσκευασία πραγματικής καλλονής.

  • Επιμέλεια Κειμένου:

    Γιώργος Τσάκνης

Tsaknis Georgios

Τι σημαίνει το να είσαι fashion forecaster στην Ελλάδα?

Tsaknis Georgios
Argyro

Το επάγγελμα του Fashion forecaster είναι περίπλοκο και πολύ ενδιαφέρον. Μελετώντας το παρόν, έχεις την δύναμη να γνωρίζεις το μέλλον. Γνωρίζεις τι έπεται, βλέπεις πως εξελίσσονται οι ανθρώπινοι χαρακτήρες και ο τρόπος ζωής τους. Αυτό το κάνει πολύ ενδιαφέρον. Είναι περίπλοκο γιατί η δουλειά σου, είναι να κάνεις αναλύσεις συνεχώς, θέτοντας πολλές διαφορετικές παραμέτρους.
Στην χωρά μας είναι μια θέση υψηλής ευθύνης καθώς το να ορίζεις την τάση, έχει μεγάλο οικονομικό ρίσκο. Υπάρχουν μικρά budgets και έτσι είναι μικρό το περιθώριο πειραματισμού.

Argyro
Tsaknis Georgios

Τι πράγμα σου έδωσε το ερέθισμα να ακολουθήσεις τη δουλειά του σχεδιαστή?

Tsaknis Georgios
Argyro

Είναι πολύ βαρετό αυτό που θα πω, αλλά αυτό έκανα πάντα. Όλα τα παιδάκια ζωγραφίζουν σπιτάκια όταν είναι μικρά, εγώ σχεδίαζα ρούχα. Θυμάμαι χαρακτηριστικά ένα διαγωνισμό στο δημοτικό που έπρεπε να ζωγραφίσουμε ένα τοπίο, εγώ για να βάλω ρούχα μέσα στην ζωγραφιά σχεδίασα μια μπουγάδα. Νομίζω ήθελα να αλλάξω τον κόσμο! Να τον ντύσω με χρώματα. Ήθελα να τον βλέπω αν γίνεται στην καλύτερη εκδοχή του, να μπω με κάποιο τρόπο στην ζωή του και να δώσω λύσεις στις ανάγκες του.
Απο την φύση μου, έχω την τάση να αναθεωρώ ότι κάνω.Το σχέδιο μόδας είναι εκείνο που δεν σταμάτησα ποτέ έως σήμερα να επιλέξω ως επάγγελμα. Ξυπνάω γεμάτη. Με ιντριγκάρει πολύ η ιδέα του ότι μπορώ να φανταστώ μπορώ και να υλοποιήσω. Κάθε μέρα είναι μια μικρή περιπέτεια και προσπάθεια για αλλαγή. Κάθε μέρα βλέπω μια νέα αξία στο σχέδιο μόδας και ευκαιρία για προσφορά στους ανθρώπους.

Argyro
Tsaknis Georgios

Ποια είναι γνώμη σου για το χώρο της μόδας στην Ελλάδα? (σχεδιαστές , shows , influencers , media etc)

Tsaknis Georgios
Argyro

Από τη μια δεν θα θελα να πω κάτι αρνητικό γιατί η μόδα είναι το σπίτι μου, από την άλλη αν δεν δούμε τα λάθη μας δεν θα βελτιωθούμε. Το επίπεδο μας είναι χαμηλό αλλά πιστεύω λόγω του συστήματος, της κακής μας πρόσβασης μας σε πρώτες ύλες και την νοοτροπία του Έλληνα «γνωρίζω τα πάντα». Υπάρχει αρκετή ημιμάθεια. Θέλω να πιστεύω ότι οι νεότερες γενιές σχεδιαστών που έρθουν, θα έχουν την γνώση και θα πειραματιστούν περισσότερο.
Τώρα για την εβδομάδα μόδας, που είναι από τους λίγους τρόπους προώθησης της δουλειά μας, αρκεί να πούμε ότι την παρακολουθεί μόλις το 0.0013% του πληθυσμού μας όταν την εβδομάδα μόδας του Λονδίνο την παρακολουθούν 49εκατ. άνθρωποι. Με την σωστή προώθηση η ελληνική μόδα θα μπορούσε να είναι μια μεγάλη ανάσα για την ελληνική οικονομία. Το πρώτο δίμηνο του 2019, η αξία των ελληνικών εξαγωγών ενδυμάτων έφτασε τα 163 εκατ. ευρώ χωρίς προβολή.
Όσον αφορά τους influencers έχουν κορεσθεί πολύ, ο κόσμος έχει κουραστεί από την τόση σχεδόν άσκοπη πληροφόρηση, πολλές φορές και λανθασμένη. Στο εξωτερικό ήδη γίνεται λόγος για την αντικατάσταση τους από genuinfluencers.

Argyro
Tsaknis Georgios

Ποια άτομα της μόδας θαυμάζεις ? (εγχώρια, εξωτερικό)

Tsaknis Georgios
Argyro

Θαυμάζω πολύ την Σοφία Μπιθαρά. Είναι μεγάλη μου τιμή που εργάστηκα για εκείνη. Μια γυναίκα με απίστευτη αισθητική που κατάφερε να γίνει μια πολύ επιτυχημένη επιχειρηματίας και ταξίδεψε την BSB σχεδόν σε όλο τον κόσμο.
Θαυμάζω εξίσου τον Tinker Hatfield θεωρώ ότι άλλαξε τον τρόπο που σκεφτόμασταν μέχρι το 80 τα παπούτσια. Θαυμάζω την επιμονή του. Δεν είναι λίγο το ότι σχεδίασε τα πρώτα παπούτσια που δένονται με ένα κουμπί. Ξέρεις σκέφτομαι ότι οι επόμενες γενιές, δεν χρειάζεται να μάθουν να κάνουν όλους αυτούς τους κόμπους που έκανα εγώ σαν παιδί, 30 χρονιά προσπαθούσαν στην Nike να τα κατασκευάσουν. Γενικά θεωρώ ότι είναι άξιοι θαυμασμού οι άνθρωποι που εξελίσσουν κατά κάποιο τρόπο τον κόσμο μας.

Argyro
Tsaknis Georgios

Με ποιον θα ήθελες να συνεργαστείς?

Tsaknis Georgios
Argyro

Τώρα με βρίσκεις απροετοίμαστη. Γενικά προτιμώ τις συνεργασίες, θεωρώ ότι οι ομάδες είναι πολύ πιο δυνατές από τις μονάδες. Δεν χαίρομαι όταν δουλεύω μόνη μου καθόλου. Μου αρέσει να μοιράζομαι. Είναι πολύ ωραία η διαδικασία όταν έχεις συνεργάτες γύρω σου και μπορείς μαζί τους να εξελιχθείς.
Θα επέλεγα νέους σχεδιαστές η ανθρώπους με γνώσεις και αντίληψη που μαζί τους μπορείς να δημιουργήσεις χωρίς περιορισμό και με φρέσκια ματιά.

Argyro
Tsaknis Georgios

Ποια είναι η συνταγή για να δημιουργήσεις ένα success story σαν το δικό σου?

Tsaknis Georgios
Argyro

Το πιο βασικό να μη πιστέψεις ποτέ ότι έχεις ένα success story(γέλια). Να μην δένεσαι με τις επιτυχίες σου να μην τις κουβαλάς για μια ζωή. Ακούς πολλές φορές ανθρώπους που κατέκτησαν ένα τίτλο και μένουν εκεί. Έχεις ακούσει ποτέ να λεν η Αργυρώ η καλύτερη σχεδιάστρια του 14 η του 15? Όχι, γιατί δεν έμεινα εκεί. Μου αρέσουν οι αλλαγές, αγαπώ το καινούριο και προσαρμόζομαι πολύ γρηγορά. Είμαι χαμαιλέοντας. Προσπαθώ να ενημερώνομαι για την επικαιρότητα και είμαι πολύ αυστηρή με το πρόγραμμα μου. Και το πιο σημαντικό όλων, είναι ότι κάνω μόνο ότι με κάνει να περνάω και νιώθω καλά. Με λες και superpicky σε σχέση με αυτό.

Argyro
Tsaknis Georgios

Τι ετοιμάζεις?

Tsaknis Georgios
Argyro

Είμαι πολύ χαρούμενη που φέτος έχω την ευκαιρία να δημιουργήσω δύο δίκες μου εταιρίες. Την Argo και την Honey Bunny. Η Honey είναι μια εταιρία με ένα αρκετά καινούριο, παιχνιδιαρικο και καινοτόμο προϊόν που αφορά μια ιδιαίτερα όμορφη περίοδο των γυναικών πριν και λίγο μετά την ένωση τους με τους συντρόφους τους με τα δεσμά του γάμου, και η Argo απο την αλλη, είναι όπως λεω η τιμή μου, μια εταιρία που οι συλλογές της είναι εμπνευσμένες από την αρχαία ελληνική μυθολογία και αισθητική, τοποθετημένες στο σήμερα

Argyro
Tsaknis Georgios

Ποιο είναι το όνειρο σου για το μέλλον?

Tsaknis Georgios
Argyro

Θα πω τα επικρατέστερα αυτή την περίοδο. Να δημιουργήσω κάποτε μια δεύτερη βάση σε μια μεγάλη πόλη από όπου θα μπορώ να σχεδιάσω για πολλές εταιρίες παγκοσμιως. Θα ήθελα να γίνω ένα υγιές παράδειγμα για τους ανθρωπους που θέλουν να ακολουθήσουν τα όνειρά τους, και να βοηθήσω στο μέλλον, άλλους σχεδιαστές να υλοποιήσουν τις ιδέες τους χρηματοδοτώντας τους.

Argyro
Tsaknis Georgios

Τι θα συμβούλευες ένα νέο παιδί που ξεκινάει τώρα να σχεδιάζει?

Tsaknis Georgios
Argyro

Να μη βάλει όρια και να ξεχάσει ότι έκαναν οι παλιότεροι. Να θέσει τους δικούς του κανόνες. Να τολμήσει να είναι διαφορετικός και να αγνοήσει όλους εκείνους που λεν για να πετύχεις πρέπει να κάνεις αυτό και να έχεις εκείνο. Θυμάμαι όλους εκείνους που ήρθαν και μου είπαν ότι για να πετυχω πρέπει να είμαι “σκληρή”. Σκέφτηκα ‘’ωραία ας είμαι η πρώτη γλυκιά κοπέλα που θα τα καταφέρει’’. Να είσαι απλά διαφορετικός. Όχι ντε και καλά διαφορετικός επειδή το είπα τώρα εγώ, αλλά ο εαυτός σου. Βαρεθήκαμε τις κόπιες και τα καλούπια

Argyro
Tsaknis Georgios

Που θα σε βρούμε ?

Tsaknis Georgios
Argyro

Σύντομα μέσα από τα e shop των εταιρειών και εύχομαι σε λίγο καιρό που τα πράγματα θα είναι καλύτερα, σε φυσικά καταστήματα.

Argyro
Tsaknis Georgios

Λευκό ή μαύρο ?

Tsaknis Georgios
Argyro

Φως και η έλλειψη του. Όπλα και τα δυο για την επίτευξη διαφορετικών στόχων.

Argyro

We care about our mobile visitors, so we designed our site friendly for them.