MARIOS KARAVASILIS : THE UNPREDICTABLE ARTIST

Στον τίτλο τον παρομοιάζω ως απρόβλεπτο και αυτό πιστεύω για εκείνον. Τον γνώρισα στην AXDW ως νέο σχεδιαστή πριν κάποια χρόνια και στα παρασκήνια του είπα κατευθείαν ότι οι δημιουργίες του είναι για βραβείο. Έπειτα τον συνάντησα και μου είπε ότι στις πασαρέλες, μας παρουσιάζει κοστούμια που δεν είναι ακριβώς wearable γιατί θέλει να μας δίνει την αίσθηση του show (και το καταφέρνει πάρα πολύ καλά). Λίγο καιρό αργότερα έμαθα πως φτιάχνει κοστούμια για θεατρικές παραστάσεις. Μετά είδα τα extravagant καπέλα που δημιουργεί. Μπορώ να συνεχίζω μέρες να σας λέω για το πόσα πράγματα έχω δει και ποσά περιμένω να δω ακόμα από τον Μάριο αλλά ας αφήσω και εσάς να μάθετε κάποια βασικά πράγματα για αυτόν…

  • Επιμέλεια Κειμένου:

    Γιώργος Τσάκνης

  • Photographer:

    Giannis Michopoulos

Tsaknis Georgios

Eίσαι ένας καλλιτέχνης όπου διατηρείς το ατελιέ σου στην περιοχή που μεγάλωσες, στην Καλλιθέα, πως το αντιμετωπίζει αυτό ο glamour κόσμος της μόδας?

Tsaknis Georgios
Marios

Πολύ ωραία ερώτηση και μου δίνεις το έναυσμα να διευκρινίσω κάποια πράγματα, που λίγο-πολύ η κοινή αντίληψη τα αντιλαμβάνεται. Αρχικώς νιώθω πολύ υπερήφανος να μπορώ να δουλεύω και να δημιουργώ σε μια γειτονία όπου ακόμα «μυρίζει» και έχει την αίσθηση των χρωματιστών ζαχαρωτών των παιδικών μου χρονών… Σπιτικό, ζεστό φαί και γλυκίσματα από την γιαγιά μου… Για την ακρίβεια το πατρικό μου σπίτι ( δυο τετράγωνα πιο κάτω από το Showroom )… Ενώ το apartment όπου στεγάζεται το atelier είναι προίκα της γιαγιάς μου – όπου πλέον μας βλέπει από ψηλά -και υπήρξε στα χρόνια της μια από της καλύτερες μοδίστρες των Αθηνών. Άρα αντιλαμβάνεσαι την συναισθηματική αξία καθώς και την όλη ενεργεία όπου φέρει αυτός ο χώρος όπου δημιουργώ. Δεν θα μετακόμιζα με τίποτα , εκτός και αν θα έπρεπε να μετακομίσω για επαγγελματικούς σκοπούς εκτός Ελλάδας. Στα πλαίσια της ειλικρίνειας και της αυθεντικότητας μου λοιπόν , δεν με ενδιαφέρουν οι εντυπώσεις και οι δημοτικές διακρίσεις. Το κάθε Brand «μιλά» με την δουλεία του. Ο κόσμος , και πιο συγκεκριμένα οι πελάτες μου, οι φίλοι η’ συνεργάτες που συναναστρέφομαι καθημερινά αντιλαμβάνονται την διαφορά. Είτε εργάζεσαι στο κέντρο της Αθηνάς , στις «πρώτες γραμμές» περιοχών και hotspots των showrooms , είτε σε μια μικροαστική γειτονιά, αυτό που σε καθιστά αυθεντικό είναι ο σεβασμός σε αυτό που κάνεις. Όπως το αντιλαμβάνεται ο κάθε ένας. Μέχρι στιγμής η ανταπόκριση από αξιόλογους ανθρώπους της μόδας με έχει αποζημιώσει και τους ευχαριστώ που αντιλαμβάνονται την « ζεστασιά» που θέλω να έχει ο χώρος μου καθώς και την όλη φιλοσοφία του brand. Άλλωστε στο εξωτερικό εδώ και πολλά χρόνια επικρατεί όλο και περισσότερο η τάση από ανερχόμενους Οίκους μόδας αλλά και καταξιωμένα Creative Studios να στεγάζονται σε οροφοδιαμερίσματα και όχι αποκλειστικά σε καταστήματα με displays – χωρίς αυτό βέβαια η μια κατηγορία να αναιρεί την άλλη.

Marios
Tsaknis Georgios

Μπορείς να ξεχωρίσεις ποιο κομμάτι σου αρέσει περισσότερο στη δουλειά σου ?

Tsaknis Georgios
Marios

Δεν μπορώ να ξεχωρίσω ιδιαίτερα κάποιον τομέα της δουλειάς μου, γιατί όλα εμπεριέχουν το κομμάτι της έκφρασης και της δημιουργίας. Είτε ως πατρονιστας, είτε ως designer είτε ως stylist, όλα εμπεριέχουν την διαδικασία και το «παιχνίδισμα» της δημιουργικότητας. Αν θα έπρεπε όμως να ξεχωρίσω κάτι , αυτό θα ήταν όταν καλούμε σε κάποια projects να αναλάβω το Art Direction. Λόγο της παρελθοντικής μου ιδιότητας ως ηθοποιός και έχοντας ερεθίσματα από την σκηνοθεσία είναι μια διαδικασία που την απολαμβάνω στο «πάντρεμα» της με την μόδα.

Marios
Tsaknis Georgios

Από πού αντλείς εμπνεύση για να δημιουργήσεις το εκάστοτε project?

Tsaknis Georgios
Marios

Τα πάντα μπορούν να δημιουργήσουν πηγή έμπνευσης όταν είμαι στο ανάλογο mood. Ανάλογα πάντα το concept και το όλο inspiration. Μια θεατρική παράσταση, μια ταινία , ένα landscape ακόμα και ένα περίεργο αντικείμενο που μπορεί να δω κάπου στον δρόμο και μου αποσπάσει την προσοχή, μπορεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για κάποια συλλογή μου. Οι χρωματικές παλέτες και η αρμονία της επιλογής χρωματικών συνθέσεων αποτελούν προτεραιότητα μου… Όλα τα υπόλοιπα προκύπτουν μέσα από την ροή σχεδίασης και το art direction.

Marios
Tsaknis Georgios

Ποια άτομα του χώρου θαυμάζεις (εγχώρια και εξωτερικό) ?

Tsaknis Georgios
Marios

Δύσκολη ερώτηση καθώς αγαπώ πολλούς και αξιόλογους σχεδιαστές και θα ήταν άκομψο ως προς τους εγχώριους να παραλείψω κάποιον. Ωστόσο αν θα έπρεπε να απαντήσω στην ερώτηση σου , οι Οίκοι που είναι πιο κοντά στην αισθητική μου – είτε ως προς την Creative & Conceptual διάθεση, είτε ως προς την διαχρονική και Commercial σημασία τους είναι οι, Βασίλης Ζουλιας, LAK, MIRO Δημήτρης Ντάσσιος , Valtadoros, Kathy Heyndels, Miltos Couture, Laskaris, Orsalia Parthenis, Lila Nova, Celebrity Skin και σαφως δεν μπορω να παραλείψω τις μοναδικές Atelier Loukia, Celia Kritharioti και Katranztou. Από το εξωτερικο οι , Vivian Westwood, Charles & Ron, Guo Pei, Schiaparelli, Alexander McQueen, Maison Margiela, Gareth Pogh.

Marios
Tsaknis Georgios

Τι προφίλ έχει η γυναίκα η ο άνδρας που θα φορέσει μια δημιουγία σου ?

Tsaknis Georgios
Marios

Δεν θα το χαρακτήριζα τόσο προφίλ… αλλά ιδιοσυγκρασία . Η μοναδικότητα αυτού να αισθάνεται «απλός» μέσα από την εκκεντρικότητα του. Έχοντας λοιπόν επίγνωση πως δεν επιλεγώ ως μορφή έκφρασης αμιγώς commercial γραμμές – περά από κάποια limited outfits – εκεί λοιπόν αναλαμβάνεις και το ανάλογο τίμημα , στο να απευθύνεσαι δηλαδή σε ένα συγκεκριμένο πελατολόγιο ως προς της συνεργασίες, αλλά και ως προς τα καλλιτεχνικά δρώμενα. Ωστόσο το showroom είναι πάντα διαθέσιμο σε custom made παροχές , και αναλόγως τις ανάγκες του πελάτη αναλαμβάνουμε κάθε προσωπική περίσταση με κοινό γνώμονα πάντα την φιλοσοφία του brand.

Marios
Tsaknis Georgios

Σε τι επίπεδο βρίσκεται ο χώρος της μόδας (designers models bloggers sites influencers fashion shows) στη Ελλάδα εν έτη 2021 ?

Tsaknis Georgios
Marios

Δεν θέλω να είμαι απόλυτος. Το νόμισμα πάντα έχει δυο όψεις… Με την έννοια αυτή –από την μια πλευρά- σαφώς και υπάρχουν αξιόλογοι άνθρωποι και επαγγελματίες ,όπως και πάντα υπήρχαν, άνθρωποι που πρέσβευαν επάξια την ιδιότητα τους. Είτε ως δημοσιογράφοι μόδας, είτε ως designers , bloggers , influencers, και πηγές που φροντίζουν άρτια για την ορθή ενημέρωση μας κλπ. Εδώ και χρόνια όμως με την εύκολη πρόσβαση μέσα από το διαδίκτυο , δεχόμαστε καταιγισμό πληροφοριών. Το socializing μέσα από τις πλατφόρμες δικτύωσης καθημερινώς μας βομβαρδίζει σχεδόν «παθητικά» με κάθε είδους «μασημένης» πληροφορίας. Και εδώ να διευκρινίσω πως αυτό που περιγράφω δεν εμπεριέχει αρνητισμό…. εμπεριέχει προβληματισμό… και βάζω και τον εαυτό μου μέσα σε αυτό. Η χρήση του μέσου ως προς την ποσότητα και την ποιότητα χρήσης, κάνουν την διαφορά. Κάπου εδώ όμως έρχεται η άλλη πλευρά του νομίσματος. Το δημοκρατικό αυτό πλεονέκτημα της εύκολης πρόσβασης – έκφρασης και προβολής από τον κάθε ένα μας. Είτε είμαστε γνώστες του τι προβάλουμε είτε όχι. Είτε έχουμε επίγνωση μιας βασικής αισθητικής, είτε όχι , και δεν μας ενδιαφέρει ποιους επηρεάζουμε και ποιους όχι…. Σε αυτό το σημείο λοιπόν χάνεται το μέτρο, και το δημοκρατικό μας αυτό δικαίωμα γίνεται «κανιβαλισμός»… Και κάπου εκεί εκμηδενίζεται το μέτρο και το όριο. Το θέμα είναι να μπορείς να διακρίνεις στο αν θα δέχεσαι η’ θα απορρίπτεις τις όποιες πληροφορίες, και αυτό είναι θέμα καθαρά προσωπικής δουλειάς… γιατί πάντα το νόμισμα θα έχεις δυο όψεις.

Marios
Tsaknis Georgios

Τι ετοιμάζεις ?

Tsaknis Georgios
Marios

Ετοιμάζω την νέα μου συλλογή εδώ και πολύ καιρό, που λόγο όμως των δυσμενών συγκύριων που δυστυχώς όλοι μας βιώνουμε , προσπαθώ να την ολοκληρώσω μετ’ εμπόδιων. Θεού θέλοντας λοιπόν και καιρού επιτρέποντος, πολύ σύντομα θα σας την παρουσιάσω. Είναι μια collection όπου ήδη με έχει δυσκολέψει δημιουργικά, εμπεριέχει ρίσκο, και είναι τελείως διαφορετική απ ότι ήδη σας έχω παρουσιάσει ως προς το εικαστικό.

Marios
Tsaknis Georgios

Τι συμβουλή θα έδινες σε έναν νέο σχεδιαστή που ξεκινάει τώρα?

Tsaknis Georgios
Marios

Πίστη σε αυτό που έχει επιλέξει να κάνει. Υπομονή στις αντίξοες στιγμές. Αγάπη και αφοσίωση στο να δημιουργεί ασταμάτητα πέρα από την κάθε περίσταση. Ψυχραιμία όταν θα τον αμφισβητήσουν. Αισιοδοξία ότι θα μπορεί πάντα να μάχεται για το επόμενο βήμα του, διατηρώντας ταυτόχρονα το ήθος και την ταυτότητα του αναλλοίωτο.

Marios
Tsaknis Georgios

Που μπορούμε να σε βρούμε ?

Tsaknis Georgios
Marios

Στο Showroom : Αναγνωσταρά 23 Καλλιθέα ( Κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού
Στα social, Facebook account : MK by Marios / Instagram: @marioskaravasilis
Email: Marios13k@yahoo.gr
Mobile phone: +30 6948869312
*Πολύ σύντομα και στο Site.

Marios
Showroom
E-mail
Facebook
Instagram

We care about our mobile visitors, so we designed our site friendly for them.